تاریخچه اسپسرو ساز

قهوه نوشیدنی محبوب و دلنشین بسیاری از افراد است. نحوه تهیه این نوشیدنی خوش طعم با اختراع و ساخت دستگاهی به نام اسپرسوساز کاملا متحول شد. از وقتی که این دستگاه برای اولین بار عرضه شد تا به امروز تغییرات زیادی کرده است اما همچنان بسیاری از افراد از نوشیدن محصول نهایی این دستگاه که اسپرسو نام دارد، لذت می‌برند.

تاریخچه اسپرسوساز

مخترع اسپرسوساز
آنجلو موریوندو مخترع اسپرسوساز

اولین بار که دستگاه اسپرسوساز به دنیا معرفی شد در سال 1884 میلادی در یک نمایشگاه عمومی در کشور ایتالیا بود. فردی به نام آنجلو موریوندو (Angelo Moriondo) این دستگاه را ساخته بود. خانواده آنجلو یک خانواده کارآفرین بودند و کارخانه‌های بسیاری از جمله کارخانه شکلات‌سازی احداث کرده بودند. دستگاهی که آنجلو اختراع کرده بود در 23 اکتبر 1885 در شهر پاریس ثبت اختراع شد.

چند سال بعد از این اتفاق، فردی به نام بترزا با اصلاح دستگاه و افزودن برخی بخش‌های جدید به آن دستگاهی جالب‌تر ساخت که تحول عظیمی در صنعت دستگاه‌های اسپرسوساز ایجاد کرد و از همان سال یعنی 1901 میلادی استقبال عمومی به این دستگاه بیشتر شد. با این که بترزا یک مکانیک بود توانست تغییری اساسی در صنعت قهوه ایجاد کند.

اکثر دستگاه‌های اسپرسو ساز امروزی مدیون بترزا هستند و نحوه ساخت آن‌ها از مدل بترزا تبعیت می‌کند.

جالب است بدانید از سال 1901 تا کنون برندی ایتالیایی با نام بتزرا در حال تولید دستگاه های اسپرسور ساز حرفه ای است که طرفداران بسیار زیادی دارد.

نحوه کار اسپرسوساز

محصول نهایی این دستگاه اسپرسو نام دارد. اسپرسو از گذراندن آب نزدیک به نقطه جوش از پودر قهوه فشرده شده در سبد و از یک فیلتر به دست می‌آید. قهوه تهیه شده در این دستگاه غلیظ و بعضا همراه با یک کِرم روی سطح آن خواهد بود.

لازم به ذکر است که اسپرسوساز یک دستگاه قهوه ساز پایه است و فقط برای ساخت اسپرسو از آن استفاده نمی‌شود. بسته به میزان حرارت آب و موارد دیگر می‌توان برای ساخت قهوه‌های دیگری مانند دوپیو نیز از آن استفاده کرد.

پمپ آب در اسپرسو ساز

اسپرسو حاصل گذراندن آب نزدیک به نقطه جوش از پودر قهوه‌ فشرده است. برای این کار باید آب با فشار زیاد به محفظه قهوه وارد شود. بنابراین وجود یک پمپ آب قدرتمند در اسپرسو ساز ضروری است. در اکثر دستگاه‌ها برای ایجاد چنین فشار زیادی از پمپ الکترونیکی استفاده می‌شود. البته در برخی از دستگاه‌ها، پمپ‌هایی از نوع دیگر مانند پمپ‌های دستی دیده می‌شود. اما کار کردن با دستگاهی که از پمپ الکترونیکی بهره می‌برد آسان‌تر است.

بویلر

دمای آبی که با فشار وارد قهوه می‌شود از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین خاطر همه دستگاه‌های اسپرسو ساز دارای قسمتی به نام بویلر یا همان دیگ بخار هستند. ممکن است در جاهای دیگر به این قطعه جوشاننده هم گفته شود. بویلر در این نوع دستگاه قهوه ساز اهمیت بسیاری دارد. وظیفه بویلر افزایش دمای آب است و نباید به هیچ عنوان بخار اضافی تولید کند.

هد گروپ

همانطور که گفته شد، آب با دمای مناسب و فشار زیاد وارد قهوه فشرده می‌شود تا اسپرسوی ما حاضر شود. به محفظه‌ای که  آب با فشار وارد آن می‌شود و پرتافیلتر درون آن قرار میگیرد هد گروپ گویند. دستگاه‌های مختلف تعداد هدگروپ متفاوتی دارند. معمولا دستگاه‌های خانگی دارای یک هد گروپ هستند اما دستگاه‌های پیشرفته‌تر از یک تا هفت هد گروپ می‌توانند داشته باشند.

هد گروپ‌ها دو دسته هستند:

دسته اول هدگروپ‌هایی هستند که به بویلر متصل هستند. وجود این اتصال مستقیم باعث حذف دمای آب حرارت دیده در بویلر می‌شود.

دسته دوم هدگروپ نیمه متصل نامیده می‌شوند که از بویلر جدا هستند. قطعا هرکدام از انواع هدگروپ‌ها نسبت به دیگری مزیت و معایبی دارند. مثلا با این که هدگروپ متصل از اتلاف دمای آب جلوگیری می‌کند اما هزینه تعمیر آن به خاطر متصل بودن به بویلر بیشتر از هدگروپ نیمه متصل است.

پرتافیلتر

یکی از قسمت‌های مهم دستگاه اسپرسو ساز پُرتافیلتر است. پرتافیلتر قسمت متحرک دستگاه است که  درون آن سبد پودر قهوه قرار می‌گیرد و پودر قهوه درون آن ریخته می‌شود ، معمولا پرتافیلترها دارای یک دسته پلاستیکی یا چوبی می‌باشند.

همچنین برای کنترل اسپرسوساز، معمولا بر روی آن یک صفحه کنترل قرار داده می‌شود. این صفحه کنترل شامل سوئیچ روشن خاموش، نشانگر فشار ، کنترل کننده حرارت و … است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس بگیرید!